Türkiye’nin en çok kullanıcıya sahip olan bankalarından birisi de Ziraat Bankası’dır. Dolaysıyla Ziraat Bankası IBAN numarası öğrenme ve sorgulama ihtiyaçları para transferleri nedeniyle oldukça fazladır. Yazımızın devamında IBAN’ın tarihçesi ile birlikte Ziraat Bankası IBAN nasıl sorgulanır? gibi detaylar yer almaktadır.
Ziraat Bankası IBAN no kartın neresinde yazar? diye soranlar için ise bazı kartlarda IBAN numarası yer alsa da bazılarında yer almamaktadır. IBAN numarası kartında yazmayan kullanıcılar da Ziraat IBAN servislerini kulllanarak kolayca IBAN no öğrenme işlemini yapabilirler.
İçindekiler
Bankacılık sektörü dijitalleşme ile gelişme yaşarken bankacılık sektöründe de yenilikler her daim gelişiyor. Bankalara ait müşteri hesaplarının para gönderimi hesap numaraları üzerinden gerçekleşirken hesap numaralarının yakın olması, tek bir sayının yanlış girilmesi para transferlerinin başka hesaba gitmesine yol açıyordu.
Dünya çapında yüzbinlerce banka ve milyonlarca müşterinin olmasının yanı sıra bu hataların çok fazla gerçekleşmesi bankaların iş yükünü çok fazla arttırıyordu. Bu problemin önüne geçmek için Avrupa Birliğine üye ülkelerin ilk kez düzenlemiş olduğu uluslararası banka numarası standartları kapsamında IBAN adını verdiğimiz numaralar oluşturuldu.
Bu standartlar kapsamında IBAN numarası en fazla 34 basamaklı olup ülkemizde de 2010 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. IBAN, paraların hızlı ve hatasız şekilde gönderilmesi konusunda hesap numarasına gönderime göre çok daha başarılıdır. Hata payını en aza indiren bir sistem olması hasebiyle her geçen gün daha fazla yaygınlaşmaktadır.
Ülkemizde IBAN standartları 26 haneli bir sayı dizisinden oluşur. TR ülke kodu ile başlayan bu numarada ilk iki basamak kontrol basamağıdır. Ardından gelen 4 haneli rakam ise banka kodunu belirtir. Ardından tek haneli rezerv kodu gelir. Geri kalan rakamlar ise hesap numarasını belirtmektedir.
Kamu bankalarından biri olan Ziraat Bankası, müşterilerine vermiş olduğu kredi kartları ve banka hesap kartlarında IBAN kullanımını zorunlu tutan bankalardandır. Türkiye’de uygulanan IBAN standartlarına göre Ziraat Bankasında da IBAN numarası 26 hanelidir.
Eğer Ziraat Bankası müşterisiyseniz ve kredi kartı / banka kartı sahibi iseniz IBAN numaranız bulunmaktadır. Bu numarayı öğrenmek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birini kullanarak IBAN numaranızı öğrenebilirsiniz. Numaranızı öğrenmek için kullanabileceğiniz kanalları listelemek gerekirse aşağıdaki yöntemleri uygulayabilir ve numaranızı öğrenebilirsiniz.
Şube kodu, müşteri numarası ve Ziraat Bankası ek kart numarası gibi detaylar ile birlikte istediğiniz hesaba ya da kendi hesabınıza ait IBAN numarasını öğrenmeniz mümkündür.
Bunun için yapmanız gereken öncelikli olarak https://www.ziraatbank.com.tr/tr/hesaplama-araclari/iban-hesaplama adresine girip hesaplama aracını kullanarak sizden istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanızdır.
Ziraat Bankası Şube Kodu, Müşteri No ve Ek No ile birlikte IBAN numarası tamamlanmaktadır.
Aşağıdaki numerik örnek ile IBAN hesaplama aracının nasıl çalıştığını görebilirsiniz.
TRXX 0001 0000 1211 1111 1111 11
TRXX – Bu kısım banka hesabınızın bağlı olduğu şube numarasına göre değişkenlik göstermektedir.
Kartınızdaki Ziraat Bankası Ek No kısmı da Ziraat IBAN numarasının son dört hanesini oluşturmaktadır. Ziraat Bankası kartının son 4 haneli rakamı ek no olarak ifade edilmektedir.
Eğer Ziraat Bankası kullanıcısıysanız ve IBAN numaranızı bilmiyorsanız hesaplama araçlarına da gerek kalmadan SMS aracılığıyla çok kolay bir şekilde IBAN numaranızı öğrenmeniz mümkündür.
Bunun için yapmanız gereken ise Ziraat Bankası sisteminde tanımlı olan cep telefonu numaranızdan IBANBILGI yazıp boşluk bırakıp banka kartınızın son 6 hanesindeki rakamları yazarak 4747’ye kısa mesaj göndererek hesabınıza ait IBAN bilgisini SMS ile öğrenebilirsiniz.
Ziraat kullanıcıları için bir başka faydalı uygulama olan Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı Sim Bloke Kaldırma Nasıl Olur? sorusunun yanıtı için ilgili makaleye göz atabilirsiniz.