Ölüm, her insanın başına ne zaman geleceği ön görülemeyen bir durumdur. Dolayısıyla kredi borcu olan bir kişi, kredi kartı taksitleri henüz bitmeden vefat etmiş olabilir. Peki vefat eden kişinin kredi kartı borcuna ne olur? Çok merak edilen sorunun yanıtını sizler için araştırdık.
İçindekiler
Ölen kişinin kredi borcu çocuklarına kalır mı? Tüm bu soruların tek tek yanıtını bulabilirsiniz. Vefat eden kişinin hayat sigortasının olup olmaması gibi etkenler ölüm sonrasında kredi kartı borcunun durumunun belirlenmesinde oldukça kritik önem taşımaktadır.
Ölen kişi, vefat etmeden önce kredi borcunun olduğu dönemde hayat sigortası yaptırmış ise vefat eden kişinin kredi borcu hayat sigortası tarafından ödenir. Bu bağlamda hayat sigortası yaptırmış olmanın önemi oldukça fazladır.
Bunun yanı sıra bankalar genellikle konut, arsa kredisi gibi uzun vadeli kredi verdikleri kişilere hayat sigortası yaptırmalarını da tavsiye etmektedir. Uzun vadeli krediler nedeniyle yaptırılan hayat sigortaları kişinin vefat durumunda da bankaların teminatı olmaktadır.
Ancak hayat sigortasının vefat halinde ödeme yapmadığı bazı durumlar da mevcut. Bu istisnai durumlar ise;
Hayat sigortası yaptırdıktan sonra kredi kartı borcu olan bir kişinin vefat durumunda ödemiş olduğu kredi miktarı geri alınabilir. Bunun sebebi ise hayat sigortasının kredinin tümü için yapılması yani kredi borcunun hepsini kapsamasıdır.
Böyle bir durumda kredi borcunun kalan kısmı ödendikten sonra ölen kişinin ödediği kredi miktarı da mirasçılarına geri ödenmelidir. Bazı durumlarda sigorta firmalarının ek sözleşme maddelerini öne sürerek mirasçılara ödeme yapmadığı görülmektedir. Bu durumlarda da hukuki konularda uzman kişilere danışarak hakkınızı aramanız mümkün.
Kredi borcu olan birey hayat bir diğer tabir ile yaşam sigortası yaptırmamış ise vefatı durumunda yasal varisleri yani mirasçıları borçlarını üstlenmektedir. Bunun temel sebebi ise mirasın hem mal varlığını hem de borçlarını kapsamasıdır.
Yasal varisler vefat eden kişinin borcunu ödemek istemiyorlar ise vefatın ardından başlayan yasal süre zarfında redd-i miras haklarını kullanarak mirastan komple çekilmiş olurlar.
Vefat eden kişinin hayat sigortası yok ve kredi çektiği zaman birini kefil göstermiş ise bu durumda kefil de yasal takip altına alınır. Kefil yok ise de mirasçılara yönelinmektedir. Ancak mirasçılar, vefat eden kişinin mirasını reddettiği zaman miras üzerinden de bankalara bir şey kalmamış ise kredi boru, batık kredi olarak tanımlanır.
Ölüm nedeni deprem, sel, çığ ve benzeri doğal afetler nedeniyle olduğu taktirde ise bankalar kendi politikaları doğrultusunda kredi borcunu tümüyle silme kararını da verebilir.
Kişi kredi kartı borcuyla öldüğü zaman eğer hayat sigortası var ise hayat sigortasında teminat verilen miktar bankaya ödenir. Eğer teminat tutarı borçtan daha az ise kalan tutar ise kefile, kefil yok ise mirasçılara borç olarak kalmaktadır.
Mirasçılar ise borç ödememek için redd-i miras yoluna başvurarak tüm mirastan kendilerini men edebilirler. Aynı şekilde ölen kişinin yaşam sigortası olmaması durumunda da tüm borç mirasçılarına kalır. Yine miras red yöntemiyle borç yükümlülüğü ortadan kaldırılabilir.
Kredi kartı limitiniz ile alakalı sorunlarınız var ise kredi kartı limiti düşürme yöntemlerini anlattığımız yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.